Husets historia

”En smedja blev ett hem och ett bageri” ​

På Kvarnbo Pensionats gård i Saltvik på Åland står en gammal bagarstuga vars äldsta stockar stöttat upp huset sedan 1700-talet. Under århundradena som passerat har bagarstugan byggts om och byggts till, och många viktiga verksamheter har drivits innanför de faluröda väggarna. År 1909 startade Godsherren Gunnar Bomanson Ålands första verkstadssmedja i byggnaden, och huset kallades nu ”Smedjan” av folket i byn. När verksamheten växte på 1930-talet byggdes en tegelverkstad på gården dit smedjan flyttade, och huset blev tomt igen.

Godsherrens hustru Naémi var en stark, karismatisk och självständig kvinna som drev gården och pensionatet med säker hand. Efter andra världskriget fick hon möjlighet att hjälpa sin systerdotter Anna-Greta som flytt krigets Berlin ensam med sina små fyra barn. Naémi sålde ”Smedjan” till Anna-Greta för en billig peng. Den krigsdrabbade familjen som suttit i fångläger och blivit av med sitt barndomshem fick nu möjlighet att skapa ett nytt, tryggt hem och en försörjning i den gamla smedjan. ”Kvarnbo Hembageri” slog upp portarna 1946 och blev snabbt Ålandsberömt för sina rejäla hemvetebröd och saftiga limpor.

Nu är det vår tur att förvalta denna historiska byggnad, blåsa liv i elden och skicka ett tack till de tidigare generationerna genom att erbjuda er smakrika upplevelser, konsthantverk och skön samvaro i ”Vinsmedjan”. Anna-Greta Grüssner som startade bageriet i Smedjan 1946 var Ellas farmor och Olivias morfarsmor.

Vinsmedjan Ca år 1890 Hela