Om oss

Ella, Laura och Olivia – Vinsmedjans trio

Om oss

Ella, Laura och Olivia – Vinsmedjans trio

Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Vinsmedjans dryckesexpert och smakentreprenör

”Smaker är som människor, i rätt sällskap och i rätt miljö kan man locka fram oanade djup”

”Smaker är som människor,
i rätt sällskap och i rätt miljö kan man locka fram oanade djup”

Ellas intresse för vin och gastronomi startade tidigt. Efter avklarade servitörs- och kockstudier vid Ålands hotell- och restaurangskola fortsatte hon studierna vid Restaurangakademiens sommelierutbildning i Stockholm där hon gick ut som kursetta. Ella var den första studerande som i akademiens samarbete med den Londonbaserade utbildningsenheten Wine and Spirit Education Trust klarade högsta examen. Hon bär även titeln Certified Sherry Educator efter avlagd examen vid Consejo Regulador i Jerez, Spanien. Hon har tillbringat många månader i Europas vingårdar med sin familj. Idag driver hon Kvarnbo Pensionat med sin make Martin Cromwell-Morgan, undervisar i oenologi vid Högskolan på Åland, gästföreläser, och arbetar som dryckesexpert i YLEs TV-produktion Strömsö. Ella missar aldrig ett tillfälle att föra fram och hylla de Åländska smakerna och smakhantverken uppbackade av nervkittlande dryckeskombinationer, var hon än befinner sig i världen.#axgan

Ella

Kuriosa: Ella är musikutbildad, spelar i flera band, har en Indianmotorcykel från 1944 och var den första sommelieren som fick prova ”vrakchampagnen” som hittades på havets botten i åländska vatten.

Laura Gäddnäs

Vinsmedjans konditor och smakformare

”Med händerna nedstuckna i en deg känner mig vilsamt jordad. I den stunden känner jag en sådan respekt för de rena, åländska råvarorna och det uråldriga smakhantverket”

Laura har en lång karriär inom vården bakom sig med en social utbildning från Mälardalens högskola i botten, men dragningen till cafékulturen och smakskapandets konst i köket har alltid funnits. Intresset för bagerikonsten ledde till en konditoriexamen på Ålands hotell- och restaurangskola där hon gick ut med högsta betyg. Efter sin examen, och givande praktikplatserfarenheter på Xoko och Vetekatten drev hon framgångsrikt det anrika café Uffe på berget och har därefter regelbundet hållit sina kunskaper levande med utmanande cateringuppdrag. Hösten 2023 genomförde hon en masterclass för Alexander Pelli på Restaurangakademien i Stockholm. De senaste åren har hon tillsammans med Ella rest runt i öst och väst och skapat dryckesprovningar med smakkombinationer i fokus.

Laura

Kuriosa: Laura har dansat flamenco, har körkort för tung motorcykel och är en hejare på att rida mekanisk tjur.

Olivia Sarling

Vinsmedjans konstsmed och formskapare

”En bit metall kan vara vacker som den är, men med lite eld, våld och varsamhet kan man ändå få den att bli något den inte visste att den kunde bli”

Olivia visste tidigt att hennes styrka låg i handens skaparkraft. Efter tre års servitörsstudier vid Ålands hotell- och restaurangskola och många intensiva arbetsår inom café- och restaurangbranschen tog hon steget in i konsthantverksvärlden. På Ålands folkhögskolas konstlinje hittade hon sin dragning till metallens egenskaper som konstform och sökte sig vidare till Järnakademiens konstsmedsutbildning i Kramfors. Efter fyra hårdbarkade år med både konstsmedsexamen och gesällbrev i handen kombinerar hon nu sina intressen och blåser liv i Vinsmedjans eld.

Olivia

Kuriosa: Olivas slutarbete i högstadiet var att renovera sin pappas Chevrolet pickup, som sen blev hennes. Idag driver hon även café Uffe på berget som hennes morfar byggde 1965.